Treu els llagostins tropicals del teu plat! | Ecologistes en Acció

Ecologistes en Acció

14 de desembre

S’acosta el Nadal i durant aquestes dates augmenten les ventes de llagostins tropicals. Però són pocs els consumidors que saben que aquests mariscs provoquen l’empobriment i conflictes en comunitats locals llunyanes, a més de la destrucció dels fons marins i manglars. També ignoren que, juntament a aquests llagostins tropicals, estan menjant químics i antibiòtics. Un vídeo i una cançó expliquen les raons perquè durant aquestes festes s’han de buscar menús alternatius.

El llagostí cultivat s’ha convertit en termes de valor en el principal producte del comerç internacional de la pesca. Al mar es captura amb tècniques d’arrossegament que arrasen els fons marins. Un mètode tan poc sostenible com anar a caçar formigues amb tractors.

La seva producció en piscifactories també afecta greument a les costes de països tropicals en vies de desenvolupament com l’Equador, Hondures, Tailàndia o Vietnam. Allà s’instal•len grans piscines, que provoquen la desforestació de boscos i la contaminació de rius i estuaris. En molts llocs estan desapareixent els manglars, uns ecosistemes costaners d’alt valor ambiental i social.

I més enllà del medi ambient, els llagostins tropicals no beneficien a les poblacions dels països on es cultiven, sinó tot el contrari. Molts pobles s’han vist obligats a abandonar els seus territoris ancestrals i s’acumulen les injustícies ambientals i socials, incloent greus violacions sobre els drets humans.

PDF - 1 MB
Guía de consumo de mariscos

Els llagostins tropicals, que arriben als supermercats congelats i de vegades emmascarats amb etiqueta “ecològica”, estan plens de substàncies químiques. Se’ls injecta en molts casos antibiòtics i conservants per mantenir-los amb una aparença fresca després d’un llarg viatge.

Un vídeo i una cançó preparats per Ecologistes en Acció recorden les conseqüències del consum de llagostins tropicals. L’organització crida a treure els llagostins tropicals dels nostres plats aquest Nadal i si es vol consumir peix o marisc, Ecologistes en Acció proposa apostar pels productes procedents de les pesqueries de baix impacte ambiental del nostre litoral.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s